Coleman Echelon 8 C Not Working At All - HVAC - DIY Chatroom Home Improvement Forum


Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > HVAC

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 12-12-2012, 03:05 PM   #1
Newbie
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 4
Rewards Points: 10
Default

coleman echelon 8 c not working at all


My 2 year old coleman echelon 8 C series furnace is not working at all. No flame, blower does'nt kick on, just nothing. I checked the Igniter, looks fine, flipped the breakers on the wall, the thermostat works, I made sure all wire connections and circuit board were all secure. Three days without heat, I have no money, and usually can fix things on my own, I am frustrated. What else could be suggested?

Advertisement

Ang B is offline   Reply With Quote
Old 12-12-2012, 03:20 PM   #2
Experienced HVAC Tech
 
HVAC1000's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: Northern Colorado
Posts: 357
Rewards Points: 250
Default

coleman echelon 8 c not working at all


So the first sign of life in your furnace will be the inducer motor (smaller motor in upper part of furnace cabinet) turning on. The first thing I would start with is ensuring power to the unit. If your breaker is on and the power shut off at the furnace is on then your main fuse may be out. Also there is a smaller 3 or 5 amp fuse on the furnace control board that should be your next step. Post what you do and what happens and anything else once you try this.

Advertisement

HVAC1000 is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to HVAC1000 For This Useful Post:
Ang B (12-12-2012)
Old 12-12-2012, 03:30 PM   #3
Hvac Pro
 
Join Date: Nov 2008
Location: Winnipeg, Canada
Posts: 10,094
Rewards Points: 826
Default

coleman echelon 8 c not working at all


Is it a mid efficiency unit with a metal pipe to the chimney or does it have plastic venting to the outside of the house.

There should be a error code LED in a viewing window in the blower door and a list of those codes on the back of one of the doors. Get that code.

If NOTHING happens then your tstat may be faulty. Jumper R to W on the circuit board with the door switch pressed in and if it fires up then the tstat is faulty. Buy a good Honeywell Focus Pro at HDepot and none of the el cheapo Chinese crap tstats.
__________________
"Cut it twice and it is still too short".
yuri is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to yuri For This Useful Post:
Ang B (12-12-2012)
Old 12-12-2012, 11:37 PM   #4
Newbie
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 4
Rewards Points: 10
Default

coleman echelon 8 c not working at all


Hi HAVAC1000, I talked to some co-workers as well, who gave me other trouble shooting tips. Finally it ended up being the toggle switch was disengaged with the cover, some how. I re-aligned everything, my house is warm now. I appreciate your input.
Ang
Utah
Ang B is offline   Reply With Quote
Old 12-13-2012, 12:28 AM   #5
Experienced HVAC Tech
 
HVAC1000's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: Northern Colorado
Posts: 357
Rewards Points: 250
Default

coleman echelon 8 c not working at all


Quote:
Originally Posted by Ang B
Hi HAVAC1000, I talked to some co-workers as well, who gave me other trouble shooting tips. Finally it ended up being the toggle switch was disengaged with the cover, some how. I re-aligned everything, my house is warm now. I appreciate your input.
Ang
Utah
Oh ok. Well good job. Ya that door switch can do that. Well I'm glad you got it all solved
HVAC1000 is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Water Filled Gas Furance Not working szym0n HVAC 1 02-21-2011 05:46 AM
Receptacle stopped working lovetobuild Electrical 3 02-11-2011 11:05 AM
side by side light swithes not working katkell2645 Electrical 2 10-17-2008 08:22 PM
Two switch in one box: only one working jdtsmith Electrical 12 09-29-2008 02:32 PM
Furnace stops working once a day - help Da_Bears HVAC 2 01-26-2006 02:19 PM




Top of Page | View New Posts