Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > HVAC

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 03-01-2009, 09:24 AM   #1
Newbie
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 3
Rewards Points: 10
Default

changed thermostat on York Affinity, now no heat?


I have a 1.5 story home. The upstairs has a loft and 2 bedrooms. The upstairs in on a York Affinity 1.5T 13S HP R410A Model #YZB01811. The thermostat for the upstairs was a simple digital located in the loft. The problem was that the loft was getting a lot of heat from the first floor and the thermostat was always reading much higher than the bedrooms. With twin babies on the way, I need the nursery to be heated. So I in stalled a Honeywell TH8000 thermostat with a remote sensor in one of the bedrooms to get an acurate temperature reading. I have looked over the wiring several times and every thing seems to be in order.

When I turn the system on it is reading an internal temperature of 65 and set to 71. I set the themostat to "heat" and "on". When I first set in on, the thermostat would read "Heat On" and the outdoor unit would start up and a few minutes later it would swith to "Aux Heat". The problem is it has yet to heat up. I have measured the heat coming from the vent from both the HP and Aux and the air reads 67 with a thermometer held up to the vent. I have set in Installer Code on the Honeywell 0170 to 7 which is for 2heat 1cool with aux heat. I even tries swithing the Install Setup on the Honeywell to no Aux Heat and run just the outside unit. Still did not heat up a small bedroom after several hours.

One more thing - I am not positive that it is the thermostat because I can not be sure that the system has ever worked correctly with the orginial thermostat in the loft. The house is only 2 years old and we have rarely used the loft.

Any ideas?

sotwell is offline   Reply With Quote
Old 03-01-2009, 05:34 PM   #2
HVAC / Plumbing
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 1,801
Rewards Points: 1,000
Default

changed thermostat on York Affinity, now no heat?


If you have the old t.stat. Re- install it & re-check. If it works, it's the new t.stat set up. If nothing changes It's the unit. Do you know if the heat strips were installed,wired up, ??

kenmac is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
programmable thermostat + heat pump Potomac101 HVAC 10 12-03-2008 10:02 AM
Wiring help - Honeywell Thermostat w/ Carrier Heat Pump Tom Williams HVAC 7 09-14-2008 07:40 AM
Which diagram to use on Lenox Thermostat wiring setup? Heat Pump Lenox techs needed twilightcall HVAC 1 08-13-2008 11:49 AM
Heat kicks on without thermostat bgd73 HVAC 1 05-23-2008 08:17 PM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.