Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > HVAC

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 11-06-2012, 12:29 PM   #1
Newbie
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 6
Share |
Default

Carrier Weathermaker 8000 startup probs


I have a Carrier weathermaker 8000 WAV091 it ignites fine but goes out 5 or 10 secs after ignition i thought it was flame sensor so got a new one but it still does the same as before I think it maybe the board but not sure i need to check the flame sensor with a meter i believe it should show 0.5 Milliamp DC
when the meter is connected between the end of the flame sensor and the wire that goes into the circuit board is this correct. Also if i get a correct reading of 0.5 is that a good sensor and bad board or bad sensor good board?
I have checked the Pressure switch and this is working ok

muldercs is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2012, 02:45 PM   #2
Hvac Pro
 
Join Date: Nov 2008
Location: Winnipeg, Canada
Posts: 9,408
Default

Carrier Weathermaker 8000 startup probs


I have worked on hundreds of them and a proper/good flame signal with a new sensor and clean buners is usually between 2-3 microamps. Will lockout around .5 so I suspect you have dirty burners or the flame is not hitting the sensor properly. CAREFULLY remove the burners and blow them out with compressed air and then flush them with hot water in the sink. Dry them and then lightly sand the face of them with fine emory paper to remove the rust or corrosion. BE VERY VERY careful when removing the one by the igniter as it is very easy to nudge it, touch it and break it.

__________________
"Cut it twice and it is still too short".
yuri is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to yuri For This Useful Post:
ben's plumbing (11-06-2012)
Old 11-06-2012, 04:48 PM   #3
An old Tradesmen
 
Join Date: Oct 2008
Location: PA
Posts: 25,048
Default

Carrier Weathermaker 8000 startup probs


Or a rusty ground.
beenthere is online now   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to beenthere For This Useful Post:
ben's plumbing (11-06-2012)
Old 11-06-2012, 10:54 PM   #4
Newbie
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 6
Default

Carrier Weathermaker 8000 startup probs


i still dont know how exactly to check flame sensor i get no reading with one wire connected to the end of the flame sensor and the other to the wire that goes into the circuit board not sure if this is correct or not i also tried to get a reading by taking it out and putting it into a flame on the cooker still couldnt get a reading tried taking out the burner tubes? and cleaning them still does same thing not sure i did it right though. heres a video of what happens

http://www.youtube.com/watch?v=woPZk...ature=youtu.be
muldercs is offline   Reply With Quote
Old 11-07-2012, 04:14 AM   #5
An old Tradesmen
 
Join Date: Oct 2008
Location: PA
Posts: 25,048
Default

Carrier Weathermaker 8000 startup probs


Has to be done by putting your meter in series with it, and the burner lite(furnace burners).

Could be that your board is bad.
beenthere is online now   Reply With Quote
Old 11-07-2012, 08:02 AM   #6
Hvac Pro
 
Join Date: Nov 2008
Location: Winnipeg, Canada
Posts: 9,408
Default

Carrier Weathermaker 8000 startup probs


Nice gas connector to the valve job. How the H**ll do they get away with that?
__________________
"Cut it twice and it is still too short".
yuri is offline   Reply With Quote
Old 11-07-2012, 08:04 AM   #7
Newbie
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 6
Default

Carrier Weathermaker 8000 startup probs


Ok checked with meter one end connected to spade terminal on sensor other to wire going to board meter set to MA DC nothing on meter stays at 0.01 or 0.02 took out burners and cleaned check with meter on both new and old sensor same reading. If i had a bad board would it show no reading even if sensor was good or does that mean still bad sensor ? if that is the case i have just bought a new sensor that doesn't even work.
muldercs is offline   Reply With Quote
Old 11-07-2012, 08:09 AM   #8
Hvac Pro
 
Join Date: Nov 2008
Location: Winnipeg, Canada
Posts: 9,408
Default

Carrier Weathermaker 8000 startup probs


you are probably using milliamps but that would convert to .1 microamps which is the flame failure/lockout point. looks to me like your flame is not stable and hitting the sensor for a long enough time. the gas pressure on the manifold may be too high and those units have an unven flame from draft from the ventor hitting them. carrier had an accessory baffle to put under the ventor many years ago. an experienced carrier tech may have an old one kicking around so you may want to find that guy and get him to check the manifold gas pressure.
__________________
"Cut it twice and it is still too short".
yuri is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2012, 05:45 AM   #9
Newbie
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 6
Default

Carrier Weathermaker 8000 startup probs


ok i found something else out when it gets ingition lockout and after a hour or so it will reset itself so the led is back to not flashing and then i start it up it will light and run for like 10 mins then shutoff (not reaching the Thermostat temp) then still give me the led code for inigition proving failure code 34 but if it was flame sensor would it run for 10 mins? After that it will try to restart and light but only stay lit for a few seconds each time for another few tries before entering lockout

Last edited by muldercs; 11-08-2012 at 05:52 AM.
muldercs is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2012, 07:16 AM   #10
Hvac Pro
 
Join Date: Nov 2008
Location: Winnipeg, Canada
Posts: 9,408
Default

Carrier Weathermaker 8000 startup probs


your flame signal/current is at the very borderline of locking out . in order to have it run properly it must be above 1 microamp and most of those can easily prodeuce 3 when working properly. flame will change with outdoors temps, draft thru the chimney etc so you are lucky it still runs. I would try find an experienced carrier tech and have him check the gas pressure and see if he can get that air baffle for you. no homemade one will work as it specially attaches to the ventor fan.
__________________
"Cut it twice and it is still too short".
yuri is offline   Reply With Quote
Old 11-13-2012, 06:46 PM   #11
Newbie
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 6
Default

Carrier Weathermaker 8000 startup probs


This unit is still giving me a headache had two techs over one claimed the new flame sensor wasn't at the correct angle so he put in my old flame sensor and while he there it was working fine next day was not and doing same as before got another tech out this time he said gas pressure wasn't quite right so he adjusted that connecting a meter to the gas valve again was working fine again then this morning no heat again I checked code on led this time constant flashing says reverse polarity turned off power to reset and waited a few mins then switched on power it would not stop blinking and blower was constantly on and would not go off tried a test of board I could hear relay clicking but nothing would switch on do I now I have a bad board or something else

Last edited by muldercs; 11-13-2012 at 06:53 PM.
muldercs is offline   Reply With Quote
Old 11-13-2012, 08:34 PM   #12
An old Tradesmen
 
Join Date: Oct 2008
Location: PA
Posts: 25,048
Default

Carrier Weathermaker 8000 startup probs


Was any electrical work done in the last 6 months or so.
beenthere is online now   Reply With Quote
Old 11-13-2012, 09:03 PM   #13
Member
 
Join Date: Oct 2011
Location: pa
Posts: 4,325
Default

Carrier Weathermaker 8000 startup probs


seem like the burners are comming on very hard and unstable....I would have manifold pressure checked ...and inlet gas pressure checked also.....not to mention the code violation with that flex connector....its not suppose to be inside furnace cabinet....ben sr
ben's plumbing is online now   Reply With Quote
Old 11-19-2012, 05:28 PM   #14
Newbie
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 6
Default

Carrier Weathermaker 8000 startup probs


Finally got it fixed it was a bad board still doesn't still lit first time but does second time

muldercs is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Carrier weathermaker 8000 - polarity issue? mviker HVAC 5 11-02-2012 10:08 AM
Carrier Weathermaker 8000 not lighting-please help! karyn HVAC 10 10-31-2012 06:20 PM
Carrier Weathermaker 8000 help moose404 HVAC 2 03-13-2012 08:11 AM
Carrier Weathermaker 8000 thermostat out, air blowing Saveme$ HVAC 30 01-08-2012 10:42 PM
Carrier Weathermaker 8000 help please TenTwelve HVAC 2 01-11-2010 05:49 PM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.