Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > HVAC

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 11-13-2010, 09:05 PM   #1
Newbie
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 6
Share |
Default

Carrier 58STA/58STX No Heat


Tried to use the furnace for the first time this season and our furnace will not start (North Texas and damn good insulation). I am leaning towards the control board, but I will detail my troubleshooting and would appreciate any additional advice. The thermostat calls for heat, but I get a 31 error code. My inducer motor will not come on.

I confirmed 120VAC and 24VAC to the board and when I initiate self test, the blower motor comes on, but the inducer motor does not. I have a good common ground across the unit.

I checked all limit and roll out switches and I have 0 ohms across all switches. I am able to actuate the pressure switch and observe resistance drop to 0.

I do not have 120VAC to the inducer motor and wiring between the motor and is good. I shorted R and W on the board and still do not see 120 at the board or at the motor.

Anybody have any other ideas? The control board is a HK42FZ013. Thanks

nam11b is offline   Reply With Quote
Old 11-13-2010, 10:37 PM   #2
Member
 
Join Date: Oct 2009
Location: Nebraska
Posts: 2,362
Default

Carrier 58STA/58STX No Heat


Looks like you have it figured out. The replacement board isn't a plug and play so read the directions.

Marty S. is offline   Reply With Quote
Old 11-14-2010, 08:34 AM   #3
Hvac Pro
 
Join Date: Nov 2008
Location: Winnipeg, Canada
Posts: 9,295
Default

Carrier 58STA/58STX No Heat


Yep. Follow the wiring instructions VERY CAREFULLY as it is a retrofit board with adaptor cables. Be VERY carefull how you install the large 20 pin flat connector.
__________________
"Cut it twice and it is still too short".
yuri is offline   Reply With Quote
Old 11-14-2010, 09:09 AM   #4
Newbie
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 6
Default

Carrier 58STA/58STX No Heat


Alright, going to order the board, I will update later this week. Hopefully I didnt miss something small!
nam11b is offline   Reply With Quote
Old 11-14-2010, 09:14 AM   #5
Hvac Pro
 
Join Date: Nov 2008
Location: Winnipeg, Canada
Posts: 9,295
Default

Carrier 58STA/58STX No Heat


Nope, they had problems with solder joints breaking and the ventor fan relay could be faulty also. The new board is better.
__________________
"Cut it twice and it is still too short".
yuri is offline   Reply With Quote
Old 11-18-2010, 06:53 PM   #6
Newbie
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 6
Default

Carrier 58STA/58STX No Heat


Well, got back from a business trip today and the new board was waiting for me. Took me about 10 minutes and got it installed and had heat back. Thanks for the advice!

nam11b is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
inducer, no heat


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
VisionPRO Setup Functions & Heat Pump infoskr HVAC 34 11-20-2013 04:24 PM
How to stop auxillary heat from coming on defrost cycle and limit auxillary heat use? twilightcall HVAC 34 12-28-2010 06:53 PM
Help with Heat Pump System Wiring AlanScott HVAC 11 10-10-2010 12:19 PM
no heat. carrier code 13 lnlnln HVAC 5 02-02-2009 08:45 PM
carrier weathermaker 9200-no heat sodusme HVAC 6 11-24-2008 04:45 PM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.