Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > HVAC

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 12-21-2011, 08:10 AM   #1
Newbie
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 1
Rewards Points: 0
Share |
Default

Carrier 58PAV070-12 not working, replaced theromstat worked yesterday, came on this morning and has not come on since


Furnace has been acting up for a month. We replaced the programable thermostat the furnace came on this morning and then has not come on since temp is at 70 down to 65 in house has not turned on?

Shiela G is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2011, 08:25 AM   #2
I'm Your Huckleberry
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 5,758
Rewards Points: 6
Default

Carrier 58PAV070-12 not working, replaced theromstat worked yesterday, came on this morning and has not come on since


You good with tools? Obviously you have small t-stat screwdrivers and have changed the stat so let's try some troubleshooting.

Your furnace should have a control board on it and on one of the service doors of the furnace, a see through portal. Look through the port and count the flashing lights. It may be something like one short flash followed by two longer (paused) flashes, indicating flash code 12. That's just an example of a flash code, your flash code may be different. Pay attention to the length of each flash.

This code, whatever it may be, will be present if the call for heat is still on and the furnace is not running so leave it on call for heat.

Remember the code, write in down if you have to, and then remove the doors to the furnace and find the legend that explains what the flash code stands for. Come back and let us know what it is. Someone will then tell you either how to troubleshoot or fix the problem if it can be fixed. In most cases it can.

__________________
Thanks.
Doc Holliday is online now   Reply With Quote
Old 12-21-2011, 08:46 AM   #3
HVAC Tech/ Browns Fan
 
Join Date: Dec 2009
Location: Dayton, ohio
Posts: 541
Rewards Points: 0
Default

Carrier 58PAV070-12 not working, replaced theromstat worked yesterday, came on this morning and has not come on since


It a flame sensor dirty and you thinking stat not working right. After 3 try unit will go on 3 hour lock out. Clean sensor and re hook stat.
Tator1076 is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2011, 08:48 AM   #4
Member
 
Join Date: Feb 2007
Location: NW Ohio
Posts: 804
Rewards Points: 0
Default

Carrier 58PAV070-12 not working, replaced theromstat worked yesterday, came on this morning and has not come on since


Quote:
Originally Posted by Shiela G View Post
Furnace has been acting up for a month. We replaced the programable thermostat the furnace came on this morning and then has not come on since temp is at 70 down to 65 in house has not turned on?
hi Shiela,
your furnace has been sending you a message for the past month.......that something is not right. Obviously it was not the thermostat, after all you changed it and you still have issues. I have worked on many furnaces just like yours, and although it could be many many different things, the most common problem with your furnace, and thousands just like yours is a dirty flame sensor.

What it has been doing for the last month is going into a soft lock out, resetting itself every 3 hours, now the condition has gotten worse, the control boards See's that and is putting it self into hard lock out. when you turn the furnace off and back on you reset the control board.......and the processes starts all over again.

The flame sensor is a steel rod with a white porcelain base opposite side of the burner rack from the ignitor. the ignitor is the thing that glows bright red or orange when the furnace starts. Remove the flame sensor (usually 1 single small screw holds it in) clean it with steel wool or even the green sponge pad that many people us to do there dishes (the pots and pan side). 99% of the time this will get you back up and running.
harleyrider is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to harleyrider For This Useful Post:
Doc Holliday (12-21-2011)
Old 12-21-2011, 07:30 PM   #5
Member
 
Houston204's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Texas
Posts: 586
Rewards Points: 0
Default

Carrier 58PAV070-12 not working, replaced theromstat worked yesterday, came on this morning and has not come on since


Code 34 or 14 would display with a dirty flame sensor.




It is easily cleaned, especially with the 58PAV...
Houston204 is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off





Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.