Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > HVAC

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 07-09-2012, 11:03 PM   #1
Newbie
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 4
Share |
Default

A/C Issue - No ground at PC board terminal


Lennox G20Q3/4E-100-3 furnace.

No ground at Compressor ground terminal on PC board inside furnace lower section.

24V found at Y wire / positive to compressor terminal with meter grounded to chassis when T-Stat in in "cool" mode.

Jumper from Chassis (internal transformer) ground to compressor ground wire makes compressor function normally.

No issue with heat side. All wires from T-Stat test as normal.

Can I assume that the PC board in the furnace needs to be replaced?

Fixerguy123 is offline   Reply With Quote
Old 07-10-2012, 05:19 AM   #2
Member
 
Join Date: Jun 2012
Location: Augusta, GA
Posts: 369
Default

A/C Issue - No ground at PC board terminal


With the tstat calling for cooling, if you jump from the Transformer COMMON to the COMMON wire routed to the outdoor unit, the system comes on? If so, then the board is probably bad.

Before doing that, I'd jump Red + Yellow at the tstat, just to be sure you're checking in the right place. If you jump those two and the system comes one, then the tstat is bad. If not, and if you still must jump the Common wires, then I'd have to say the board is bad.

scottmcd9999 is offline   Reply With Quote
Old 07-10-2012, 06:17 AM   #3
Member
 
Join Date: Oct 2009
Location: Nebraska
Posts: 2,362
Default

A/C Issue - No ground at PC board terminal


A break in the common wire going to the AC is more likely than the control board being bad.
Marty S. is offline   Reply With Quote
Old 07-10-2012, 08:31 AM   #4
Newbie
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 4
Default

A/C Issue - No ground at PC board terminal


Sorry...more experience in Auto wiring than HVAC. I forgot we were talking about AC voltage. I was using DC terminology.

I verified proper function of the T-Stat by checking continuity across appropriate terminals on the back of the stat during their various functions.

Re-verified at the terminal strip end of the wire before proceeding.

Yes, It is the common to the compressor that I jumped to the chassis.

I haven't pulled the board yet for inspection of the traces and can't seem to find a schematic online. Is the "C" terminal only a common for the compressor?

All other functions of the board seem normal. If only this one connection is bad, do I have to replace the board or can I just make the chassis contact more permanent? The Transformer common output is already grounded to the chassis.

This is a friend of mine's furnace. She doesn't really have any money for this repair (which is why I got the call in the first place) If I can avoid buying the board it would help her out.

Last edited by Fixerguy123; 07-10-2012 at 08:39 AM.
Fixerguy123 is offline   Reply With Quote
Old 07-10-2012, 08:33 AM   #5
Newbie
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 4
Default

A/C Issue - No ground at PC board terminal


Quote:
Originally Posted by Marty S. View Post
A break in the common wire going to the AC is more likely than the control board being bad.

I eliminated that posssibility first.
Fixerguy123 is offline   Reply With Quote
Old 07-10-2012, 09:20 AM   #6
Member
 
Join Date: Jun 2012
Location: Augusta, GA
Posts: 369
Default

A/C Issue - No ground at PC board terminal


Common from the board is just a straight circuit from the transformer common wire to the C terminal on the board, so you could essentially connect the Y terminal directly from the tstat to one of the control wires going to the outdoor unit, and connect the other wire from the outdoor unit directly to the C wire on the transformer. On most of those boards, the Y terminal is just a dummy, and the C terminal is a straight circuit., so bypassing it wouldn't really hurt anything if it works. I'd be more concerned about why the board doesn't work. It's rare that only the C circuit of that board would go bad, so you'd have to assume that something else is going on ...

The C terminal on the board would provide common voltage to the outdoor unit, and it could also provide common voltage to other items (humidifier, sometimes the tstat, etc etc)
scottmcd9999 is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to scottmcd9999 For This Useful Post:
Fixerguy123 (07-10-2012)
Old 07-10-2012, 09:26 AM   #7
Newbie
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 4
Default

A/C Issue - No ground at PC board terminal


Thanks!

The compressor common is the only wire hooked up to "C" on the BCC.

I'll just disconnect it and sheet metal screw it to the chassis.

That'll make her happy.

Fixerguy123 is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
weathertron Mecury Thermostat VickiL HVAC 4 02-06-2011 04:32 PM
Is it an external ground issue. Joe Chiasson Electrical 11 01-30-2011 05:59 PM
Wiring an outlet using both ground screws instead of pig-tailing together. cabber24 Electrical 5 08-26-2010 08:40 AM
Adding ground in old home ChaosTheory Electrical 6 06-16-2010 04:02 PM
Ruud furnace issue on upgrade board and flame sensor rubberman HVAC 22 01-15-2010 11:34 PM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.