Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > HVAC

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 07-14-2009, 01:22 PM   #1
Member
 
Join Date: Jul 2008
Location: NW of D.C.
Posts: 5,990
Share |
Default

A/C with a COP of 3


If the COP goes up to 4 because of outside temp. changes, does the BTU capacity go up or
does the current draw go down?
TIA

Yoyizit is offline   Reply With Quote
Old 07-14-2009, 02:26 PM   #2
An old Tradesmen
 
Join Date: Oct 2008
Location: PA
Posts: 24,544
Default

A/C with a COP of 3


If your talking about a heat pump in heat mode.

Both go up as it gets warmer. Just the BTUs increase more.

beenthere is online now   Reply With Quote
Old 07-14-2009, 03:37 PM   #3
Member
 
Join Date: Jul 2008
Location: NW of D.C.
Posts: 5,990
Default

A/C with a COP of 3


Quote:
Originally Posted by beenthere View Post
If your talking about a heat pump in heat mode.

Both go up as it gets warmer. Just the BTUs increase more.
Both the amps go up and the BTUs/hr go up, but the BTUs/hr increase faster?
So 15A at 18,000 BTU with COP of three, the COP goes to 4 and the amps then go to slightly more than 15A?
So for the same cooling/heating, the 'stat duty cycle would decrease?
Yoyizit is offline   Reply With Quote
Old 07-14-2009, 03:54 PM   #4
An old Tradesmen
 
Join Date: Oct 2008
Location: PA
Posts: 24,544
Default

A/C with a COP of 3


The on time would decrease.

A. Its providing more heat.
B. The house/structure is loosing less heat.
beenthere is online now   Reply With Quote
Old 07-14-2009, 03:57 PM   #5
Member
 
Join Date: Jul 2008
Location: NW of D.C.
Posts: 5,990
Default

A/C with a COP of 3


Thx
Yoyizit is offline   Reply With Quote
Old 07-14-2009, 04:01 PM   #6
An old Tradesmen
 
Join Date: Oct 2008
Location: PA
Posts: 24,544
Default

A/C with a COP of 3


PS: your example of 15 amps. At 240 volt, providing 18,000BTUs, would only be a COP of 1.46
beenthere is online now   Reply With Quote
Old 07-14-2009, 04:09 PM   #7
Member
 
Join Date: Jul 2008
Location: NW of D.C.
Posts: 5,990
Default

A/C with a COP of 3


Quote:
Originally Posted by beenthere View Post
PS: your example of 15 amps. At 240 volt, providing 18,000BTUs, would only be a COP of 1.46
It was at 120v, from another thread.
Yoyizit is offline   Reply With Quote
Old 07-14-2009, 04:13 PM   #8
An old Tradesmen
 
Join Date: Oct 2008
Location: PA
Posts: 24,544
Default

A/C with a COP of 3


Thats what they all say.
beenthere is online now   Reply With Quote
Old 07-14-2009, 05:00 PM   #9
Member
 
Join Date: Jul 2008
Location: NW of D.C.
Posts: 5,990
Default

A/C with a COP of 3


Quote:
Originally Posted by beenthere View Post
Thats what they all say.
You seemed to be off the forum for a while, and I had the feeling that all Heil was going to break loose.
Yoyizit is offline   Reply With Quote
Old 07-14-2009, 05:03 PM   #10
An old Tradesmen
 
Join Date: Oct 2008
Location: PA
Posts: 24,544
Default

A/C with a COP of 3


Quote:
Originally Posted by Yoyizit View Post
You seemed to be off the forum for a while, and I had the feeling that all Heil was going to break loose.
LOL... No, just not many good questions were being posted for a while.

And I was a little busy, not much though. Dang weather.

beenthere is online now   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off





Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.