DIY Chatroom Home Improvement Forum

DIY Chatroom Home Improvement Forum (http://www.diychatroom.com/)
-   HVAC (http://www.diychatroom.com/f17/)
-   -   bryant 90+ furance (http://www.diychatroom.com/f17/bryant-90-furance-121794/)

Nummy 10-30-2011 09:23 AM

Can't get my furnace to come on
 
i tried turn on my furnace and the pilot light comes on but it wont kick on. i dont know where to start. its a bryant 90+ it's an 80's model i think i'm just a truck driver dont know much about furnaces

Nummy 10-30-2011 11:12 AM

Can't get my furnace to come on
 
i tried turn on my furnace and the pilot light comes on but it wont kick on. i dont know where to start. its a bryant 90+ it's an 80's model i think i'm just a truck driver dont know much about furnaces[/quote]

biggles 10-30-2011 12:52 PM

take a piece of steel wool or sand paper and rub the sensing probe the flame is hitting...that checks the pilot and tell the gas valve flame is present to open....is that a spark ignition pilot or standing ...somebody else might kick in here:wink:...

Nummy 10-30-2011 01:20 PM

thanks i'll give that a try. it has an electronic igniter for pilot that comes on but burners won't and i don't know when the blower moter is suppost to come on hopefully after the burners do that makes the most sence to me

biggles 10-30-2011 01:39 PM

if you have a solid state board with in the furnace it might work on a time delay instead of a metal disc that senses the heat build up within the heat exchanger then the fan comes on ....cycle goes last on and goes off last when the stat is satisfied....that sensor the pilot hits has to see heat or the main gas sits with no 24V signal to open.... everything in a furnace is a action then a reaction during the cycle:thumbsup: i'll check back to see if you heating or not

Nummy 10-30-2011 03:05 PM

well i tryed to clean the sensor on the pilot light box it's on the bottom? it's a little box with three wire coming out of it and put everything back together now i don't have a pilot light any more. it doesn't have a switch on the t stat so i can't turn the fan on to know if that works it's just a furnace no a/c i think it has a board but it doesn't have the flashing lights to give you codes if you have a problem. the fuse on the outside old buss screw in kind and the car style fuse inside appear to still be good i'll check back later 2day thanks for the help i don't have a clue when it comes to these not working. oh has new filter and it did have a bees nest it outside air inlet but that didn't seem to make a difference thanks again

Nummy 10-30-2011 03:07 PM

oh i did find what looks like a giant watch battery that goes inside the furnace with 2 wires coming off of it, it looks like new

diyorpay 10-31-2011 07:54 AM

Video on how to clean flame sensor (with 1 wire). If you 'cleaned' something else, like a glow plug, and touched with your fingers (or worse, cleaned), you may have ruined it.

http://www.youtube.com/watch?v=I86joWL66aE

Nummy 10-31-2011 02:09 PM

okay i don't have one of those in mine. what i took out and cleaned is the pilot light housing hase a wire like in a grill that sparks. i took that whole thing out and cleaned it and reinstalled then lost my pilot light in the process but it still sparks. its like its not getting gas now. i'm thinking it either the mother board or the box inside the furnace that the gas runs thru with the wires going to it. but i don't know how to find out


All times are GMT -5. The time now is 12:26 AM.


Copyright 2003-2014 Escalate Media LP. All Rights Reserved