Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > HVAC

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 09-06-2009, 07:15 PM   #16
Member
 
Join Date: Apr 2009
Location: Vancouver B.C., Canada
Posts: 37
Share |
Default

blower won't shut off on new gas furnace


Quote:
Originally Posted by Plumber101 View Post
Check the limits that are on the blue wire. There is one right up front and one that is by the blower. They should be closed circuit. They also had a manual reset. The button in the middle of the connector. Just a thought to see if one has tripped.

How do you check the limits of the blue wire? I have not seen the manual reset. Where should I look?



johnny67 is offline   Reply With Quote
Old 09-06-2009, 07:25 PM   #17
Pro Flooring Installer
 
rusty baker's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: SW Missouri
Posts: 3,816
Default

blower won't shut off on new gas furnace


I thought that was odd. All that's used in my area is copper gas lines.
__________________
The ads in my post are there without my permission. I do not endorse any of the products.
Semi-Retired Installer
Installing since 1973
rusty baker is offline   Reply With Quote
Old 09-06-2009, 07:39 PM   #18
GC/Master Plumber/Mech
 
Join Date: Feb 2009
Location: Hays, KS
Posts: 1,467
Default

blower won't shut off on new gas furnace


Open the link and look at the limit.

There is a blue tab (Yours may not have the blue) But the tab that sticks up you will push in to reset the limit

http://americanhvacparts.com/Merchan...Code=fl-tdl-ro

This is just a hunch....
__________________
John Wayne once said "Life is tough and it is even tougher if you are stupid"

Tempstar and Trane Dealer
Plumber101 is offline   Reply With Quote
Old 09-06-2009, 07:50 PM   #19
Member
 
Join Date: Apr 2009
Location: Vancouver B.C., Canada
Posts: 37
Default

blower won't shut off on new gas furnace


where about is this limit located?


johnny67 is offline   Reply With Quote
Old 09-06-2009, 08:04 PM   #20
GC/Master Plumber/Mech
 
Join Date: Feb 2009
Location: Hays, KS
Posts: 1,467
Default

blower won't shut off on new gas furnace


Follow the BLUE wires, Start at the control board.

I think there are 2 or 3

One can be seen just in front of the flue pipe
__________________
John Wayne once said "Life is tough and it is even tougher if you are stupid"

Tempstar and Trane Dealer
Plumber101 is offline   Reply With Quote
Old 09-06-2009, 08:06 PM   #21
Member
 
JohnH1's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Chicago, IL.
Posts: 428
Default

blower won't shut off on new gas furnace


Quote:
Originally Posted by beenthere View Post
Natural gas, and copper are fine together.

Its the acid that some of the companies don't remove that is a problem.
Some areas certify their gas to be acid free.

His may be one of those areas.
I did not know that. Learned something new Thanks
JohnH1 is offline   Reply With Quote
Old 09-06-2009, 08:18 PM   #22
An old Tradesmen
 
Join Date: Oct 2008
Location: PA
Posts: 24,729
Default

blower won't shut off on new gas furnace


No problem.
beenthere is offline   Reply With Quote
Old 09-06-2009, 08:46 PM   #23
GC/Master Plumber/Mech
 
Join Date: Feb 2009
Location: Hays, KS
Posts: 1,467
Default

blower won't shut off on new gas furnace


Can you check to see when the blower is running all the time do you get a flash code on the control board?
__________________
John Wayne once said "Life is tough and it is even tougher if you are stupid"

Tempstar and Trane Dealer
Plumber101 is offline   Reply With Quote
Old 09-06-2009, 08:50 PM   #24
Member
 
Join Date: Apr 2009
Location: Vancouver B.C., Canada
Posts: 37
Default

blower won't shut off on new gas furnace


I see in the picture 2 blue wires going up to the right hand corner of the furnace and attatching to a switch that looks like the one you had in your link. There looks to be a red tab there, I will try to push it in and reset it tomorrow when I am at the house. Would the other limit switch be behind the lower panel of the furnace?

There is a red light that is lit on the board but it is not flashing any codes that I could tell.

Last edited by johnny67; 09-06-2009 at 08:59 PM.
johnny67 is offline   Reply With Quote
Old 09-06-2009, 09:38 PM   #25
GC/Master Plumber/Mech
 
Join Date: Feb 2009
Location: Hays, KS
Posts: 1,467
Default

blower won't shut off on new gas furnace


No, it looks like it is around the burners.

I went to Nordyne site and was reading the install manual. If none of the limits are tripped then I would replace the supply air limit. Right behind the gas valve. To verify that this limit is bad, disconnect power to the furnace. Remove the two wires off the limit and connect the two ends together, then restore power to the furnace and see if the blower stops running

It says in the manual that if the supply air limit is run longer that 4 minutes with a very restricted return air that it can damage the SAL.

Depending on how dirty the filter was, and it would have to be pretty dirty, this could damage it limit
__________________
John Wayne once said "Life is tough and it is even tougher if you are stupid"

Tempstar and Trane Dealer
Plumber101 is offline   Reply With Quote
Old 09-06-2009, 09:44 PM   #26
Customer service/Goodman
 
Join Date: Sep 2009
Location: Texas
Posts: 2
Default

blower won't shut off on new gas furnace


Quote:
Originally Posted by johnny67 View Post
I can't figure this out. I have a 2year old gas furnace. The blower won't turn off and I can't find a switch on the furnace like my old one had that can keep the blower always on or off. The only switch is for the lower cover that shuts it off. I am not familiar with this furnace because it is a house that I rent to tenants. I tried an old school t stat and a new digital one with the same results. There are only 2 wires coming from the circuit board right now. The only time it shut off was when I raised the heat and then it turned on again and stayed on. The heat works fine. Is there a switch that I am not seeing on the furnace?
Call a Qualify Service Tec the Limit Switch is bad!
Customerservice is offline   Reply With Quote
Old 09-06-2009, 09:50 PM   #27
GC/Master Plumber/Mech
 
Join Date: Feb 2009
Location: Hays, KS
Posts: 1,467
Default

blower won't shut off on new gas furnace


Quote:
Originally Posted by Customerservice View Post
Call a Qualify Service Tec the Limit Switch is bad!

Simple to do.

You can buy the part online..

Two screws, two wires...

Too simple
__________________
John Wayne once said "Life is tough and it is even tougher if you are stupid"

Tempstar and Trane Dealer
Plumber101 is offline   Reply With Quote
Old 09-06-2009, 09:59 PM   #28
Member
 
Join Date: Apr 2009
Location: Vancouver B.C., Canada
Posts: 37
Default

blower won't shut off on new gas furnace


Okay I will check the 2 limit switches to see if I can push them back in then I will check the Sal switch by the gas valve. Is the SAL the one with the yellow and brown wire going to it?

Last edited by johnny67; 09-06-2009 at 10:12 PM.
johnny67 is offline   Reply With Quote
Old 09-06-2009, 10:20 PM   #29
GC/Master Plumber/Mech
 
Join Date: Feb 2009
Location: Hays, KS
Posts: 1,467
Default

blower won't shut off on new gas furnace


Pic of one





Link to manual

http://www.nordyne.com/literature/7085020.pdf

Link to parts manual

http://www.nordyne.com/literature/7087000.pdf

I think the part number you need is 626418

Link to where you can buy...About $15

http://www.mobilehomerepair.com/NordyneGas.html
__________________
John Wayne once said "Life is tough and it is even tougher if you are stupid"

Tempstar and Trane Dealer
Plumber101 is offline   Reply With Quote
Old 09-06-2009, 10:26 PM   #30
Member
 
Join Date: Apr 2009
Location: Vancouver B.C., Canada
Posts: 37
Default

blower won't shut off on new gas furnace


thanks alot for all the great info. this is a great web site for the DIYer

johnny67 is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
How much power does a small furnace blower use? Red Squirrel HVAC 10 07-31-2009 09:03 PM
Problems with new furnace..Overheating, having to reset. Furnace too big? Tommy2 HVAC 41 12-01-2008 01:55 PM
Bryant Furnace Blower Running Constantly GhostBuster HVAC 15 11-30-2008 09:08 PM
Newmac furnace blower won't shut off dsgreer HVAC 2 11-03-2008 01:23 PM
Oil furnace won't shut off tef HVAC 3 11-13-2007 08:43 PM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.