Blower Motor Not Running - HVAC - DIY Chatroom Home Improvement Forum


Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > HVAC

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 07-05-2010, 01:09 PM   #1
Newbie
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 3
Rewards Points: 10
Default

blower motor not running


My Daughter has a Goodman A18-00 AC system. The blower motor will not run and it will trip the breaker about a minute after being rest.

The compresser is running outside and the cooling seems to be OK, just the blower fan is not running. The motor is not ceased up. Could it be the condenser on the blower or a bad thermstate?

Thanks in advance for your help!

Bill

Advertisement

grandpabill is offline   Reply With Quote
Old 07-05-2010, 07:19 PM   #2
An old Tradesmen
 
Join Date: Oct 2008
Location: PA
Posts: 26,521
Rewards Points: 4,682
Default

blower motor not running


Doubtful its the thermostat if its blowing a line voltage fuse.

Could be the motors capacitor, or the motor itself.

Advertisement

beenthere is offline   Reply With Quote
Old 07-07-2010, 11:13 AM   #3
Newbie
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 3
Rewards Points: 10
Smile

blower motor not running


I bought a new capacitor and installed it and everything is working well. Thanks you very much for the reply.

One more question, the only capacitor the shop had was a "run" capacitor. I've seen posts here that there is a difference between "start" and "run". Is this correct? and if so should order and install a start capacitor?

Thanks Again

Bill
grandpabill is offline   Reply With Quote
Old 07-07-2010, 12:32 PM   #4
Member
 
Join Date: May 2010
Location: San Antonio
Posts: 434
Rewards Points: 334
Default

blower motor not running


if it was designed with just a run capacitor, that's all it should need. a start capacitor is different and uses a relay to give the motor winding extra "juice" on startup to get it going, then it shuts off and the run capacitor gives it constant juice while it is running.
NitroNate is offline   Reply With Quote
Old 07-07-2010, 12:44 PM   #5
Newbie
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 3
Rewards Points: 10
Default

blower motor not running


Thanks...that makes sense!
BK
grandpabill is offline   Reply With Quote
Old 07-07-2010, 01:03 PM   #6
An old Tradesmen
 
Join Date: Oct 2008
Location: PA
Posts: 26,521
Rewards Points: 4,682
Default

blower motor not running


Residential blower motors don't use a start cap. They only use a run cap.

Advertisement

beenthere is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Bryant Plus 90 - No Blower Ducaticorse HVAC 11 10-16-2012 09:39 PM
Trane Furnace Blower Running Nearly Continuously stephensandlin HVAC 3 01-03-2010 02:21 AM
Inside Blower motor keeps running crawlerchris HVAC 1 12-19-2009 09:01 PM
RPJ2 Blower fan will not stop running number22 HVAC 8 07-19-2009 06:27 PM
Bryant Furnace Blower Running Constantly GhostBuster HVAC 15 11-30-2008 10:08 PM




Top of Page | View New Posts