Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > HVAC

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 12-25-2012, 08:30 PM   #1
Newbie
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 1
Share |
Angry

Aprilaire 700 incorrectly wired to the furnace


Recently had a Aprilaire 700 humidifier installed by service technician that burned out after less than 1 year. New service technician informed me that the unit burned out because of being incorrectly wired. was told that the 24 volts from the humidifiers should not have been wired to 24 volts to the furnace. And should have only been wired to the humidistat As I have no background experience here I am Not sure if this was the case or not please comment

ricjew is offline   Reply With Quote
Old 12-25-2012, 09:28 PM   #2
Member
 
chitownken's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Location: Will county, Illinois
Posts: 282
Default

Aprilaire 700 incorrectly wired to the furnace


The 110V side of the 24V transformer gets wired to the Neutral and the HUM connection on the furnace. One side of the 24V transformer goes to the humidistat, the return from the humidistat and the other side of the 24V transformer connect to the 2 wires on the humidifier. It does not connect to the 24V from the furnace at all.

chitownken is offline   Reply With Quote
Old 12-26-2012, 10:12 PM   #3
Member
 
Join Date: Aug 2012
Location: Canada ontario
Posts: 117
Default

Aprilaire 700 incorrectly wired to the furnace


unless your furnace has a pc board with hum. terminals for a humidifer ,.....if not then it should be wired to a separate transfer circut
hvac dude is offline   Reply With Quote
Old 12-26-2012, 11:10 PM   #4
Member
 
Join Date: May 2010
Location: winnipeg manitoba canada
Posts: 779
Default

Aprilaire 700 incorrectly wired to the furnace


seen hundreds wired to w - c ... they work not saying its right way to do it...
carmon is offline   Reply With Quote
Old 12-26-2012, 11:16 PM   #5
Member
 
Join Date: Aug 2012
Location: Canada ontario
Posts: 117
Default

Aprilaire 700 incorrectly wired to the furnace


yur so right camron me to i just reread the post ,,, sounds like it has two 24v supplies and were bucking each other
hvac dude is offline   Reply With Quote
Old 12-27-2012, 06:57 AM   #6
Member
 
Join Date: Oct 2011
Location: pa
Posts: 4,247
Default

Aprilaire 700 incorrectly wired to the furnace


yep carmon,hvac dude..see this all the time even when pc board has terminials they wire it through w-c not good to do lazyness.....but they are working..when we see this we change them add a transformer wire it through board... the right way...ben sr

Last edited by ben's plumbing; 12-27-2012 at 07:00 AM.
ben's plumbing is online now   Reply With Quote
Old 12-27-2012, 09:37 AM   #7
Member
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 414
Default

Aprilaire 700 incorrectly wired to the furnace


Quote:
Originally Posted by carmon View Post
seen hundreds wired to w - c ... they work not saying its right way to do it...
Just out of curiousity, why is it bad to do this? I've read of people using this method but have never come across one. They're just using that terminal to run a 24 solenoid, correct?
sammy37 is offline   Reply With Quote
Old 12-27-2012, 09:45 AM   #8
Part of the Clover Leaf
 
Join Date: May 2011
Location: NW Burbs of Detroit Mi.
Posts: 1,107
Default

Aprilaire 700 incorrectly wired to the furnace


Quote:
Originally Posted by sammy37 View Post
Just out of curiousity, why is it bad to do this? I've read of people using this method but have never come across one. They're just using that terminal to run a 24 solenoid, correct?
It will cause the thermostat to overshoot set point and overheat the conditioned space.
hvac5646 is offline   Reply With Quote
Old 12-27-2012, 05:24 PM   #9
Member
 
Join Date: Aug 2012
Location: Canada ontario
Posts: 117
Default

Aprilaire 700 incorrectly wired to the furnace


Ive never had an inicdent where doing it this method was causing a problem , as long as the transformer on the pc board can handle the . v/a of it its ok ,,, thats right from the mfg of furnaces... but the correct way is to use its own power supply to the humidifer ,,,
hvac dude is offline   Reply With Quote
Old 12-27-2012, 07:38 PM   #10
Part of the Clover Leaf
 
Join Date: May 2011
Location: NW Burbs of Detroit Mi.
Posts: 1,107
Default

Aprilaire 700 incorrectly wired to the furnace


Quote:
Originally Posted by hvac dude View Post
Ive never had an inicdent where doing it this method was causing a problem , as long as the transformer on the pc board can handle the . v/a of it its ok ,,, thats right from the mfg of furnaces... but the correct way is to use its own power supply to the humidifer ,,,
I suggest you do a little more in depth study on connecting to C and W.

No matter where you set the anticipator, the amp draw will be wrong for the setting and the length of the furnace run cycle will be affected.

All furnace install instructions dictate only dedicated terminals be used for humid hook up.
hvac5646 is offline   Reply With Quote
Old 12-27-2012, 08:04 PM   #11
Member
 
Join Date: Aug 2012
Location: Canada ontario
Posts: 117
Default

Aprilaire 700 incorrectly wired to the furnace


sorry i shuda clarified .. this type of install is only usually done with electronic thermostats sry
hvac dude is offline   Reply With Quote
Old 12-27-2012, 08:38 PM   #12
Member
 
Join Date: May 2010
Location: winnipeg manitoba canada
Posts: 779
Default

Aprilaire 700 incorrectly wired to the furnace


have not set an anticipator for at least five years...... there from Fred Flinstones days.......
carmon is offline   Reply With Quote
Old 12-28-2012, 06:05 AM   #13
Part of the Clover Leaf
 
Join Date: May 2011
Location: NW Burbs of Detroit Mi.
Posts: 1,107
Default

Aprilaire 700 incorrectly wired to the furnace


Quote:
Originally Posted by hvac dude View Post
sorry i shuda clarified .. this type of install is only usually done with electronic thermostats sry
Point taken....if you are using a s'tat that is battery powered only.

We like to use stats powered off the furnace power supply. And the last time I checked the furnace install instructions said "No external loads should be connected to terminal strip" because the solenoid of the humid causes a voltage drop that will cause erratic furnace operation.
hvac5646 is offline   Reply With Quote
Old 12-28-2012, 06:10 AM   #14
Part of the Clover Leaf
 
Join Date: May 2011
Location: NW Burbs of Detroit Mi.
Posts: 1,107
Default

Aprilaire 700 incorrectly wired to the furnace


Quote:
Originally Posted by carmon View Post
have not set an anticipator for at least five years...... there from Fred Flinstones days.......
Still see a lot of new snap-action t'stats w/anticipatos ...some folks don't trust electronic t'stats.
hvac5646 is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to hvac5646 For This Useful Post:
ben's plumbing (12-28-2012)
Old 12-28-2012, 08:17 AM   #15
Member
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 278
Default

Aprilaire 700 incorrectly wired to the furnace


Quote:
Originally Posted by hvac dude View Post
... but the correct way is to use its own power supply to the humidifer ,,,
They make it easy for you: included (at least they did in the past) with the unit is a 24V transformer.

V

veesubotee is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
A couple furnace gas pipe questions, and an entire plan to replace my gas valve richapple HVAC 13 12-05-2012 11:33 AM
Heil Furnace problem - is is the undersized vent? mpmusicny HVAC 8 11-20-2012 12:47 PM
Wiring Aprilaire 700a to Honeywell EIM and Furnace mk5tdi HVAC 9 03-09-2012 05:19 PM
Thermostat issues on old furnace - questions before I replace thermostat. Calab HVAC 11 02-18-2012 08:43 AM
Problem with Lennox Pulse Furnace Wiring to Thermostat scalvin Electrical 4 12-30-2009 07:48 PM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.