Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > HVAC

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 09-25-2012, 12:57 PM   #1
Newbie
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 11
Share |
Default

american standard freedom 90 just blows cold air


I have an American Standard Freedom 90 that has been working intermittently lately The furnace, has a flashing LED diagnostic indicator which flashes 4 quick flashes–which according to the manual means “thermal protection device open. I have tried to shut everything down and wait 5 minute then turn everything back on and turn the temp up.....just endless cold air........please help, I dont have the money for a service call

lamarch77 is offline   Reply With Quote
Old 09-25-2012, 03:11 PM   #2
Member
 
Join Date: Jul 2012
Location: Toronto ON
Posts: 599
Default

american standard freedom 90 just blows cold air


not that familiar with latest equipment but, look for a reset button near burners and reset OR just turn power off and back on then see what happens.."thermal" switch open seems like might be due to lack of air flow causing heat exchanger to overheat....could be dirty filters, "A" coil, furnace fan etc., OR defective control or thermal switch..thermal sensor looks like silver? button on front of unit with two wires going to it....

Check filters, A Coil to make sure they are clean and clean if neccessary before anything else

techpappy is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to techpappy For This Useful Post:
lamarch77 (09-26-2012)
Old 09-25-2012, 03:24 PM   #3
Member
 
Join Date: Jul 2012
Location: Toronto ON
Posts: 599
Default

american standard freedom 90 just blows cold air


may also be induced air fan OR ventor motor or air flow sensing lines ..if so equipped...induced draft motor should run as soon as stat calls for heat..this creates air flow for exhaust..the air flow must be proven by the air flow switch..( looks like small diaphragm with wires and tubes going to it..Disconnect tubes and blow/suck on each one ..should hear switch clicking on and off...Once air flow is proven the ignition glow coil OR spark igniter should come on and light the gas pilot..Once the gas pilot is proven then the main gas valve will be energized and open main gas to burner,,then, once the heat exchanger warms up the circulating fan then, comes on to circulate warm air
techpappy is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to techpappy For This Useful Post:
lamarch77 (09-26-2012)
Old 09-25-2012, 04:44 PM   #4
Member
 
Join Date: Sep 2011
Location: western Ny
Posts: 1,243
Default

american standard freedom 90 just blows cold air


If the blower fan is running whenever the power is on to the furnace then I would suspect a bad High Limit Switch.

This may be the type in your furnace...



What you would see is the black side with the two wire terminals on it. This is one of several "thermal protection devices" on the furnace. When this type goes bad the fan usually comes on and stays on.

There may also be one or more Rollout Switches around or near the burners. These devices are sometimes resetable depending on the type.

This style...



shown from the back side has a small push button in the center to reset it. The front side looks like a small 1/2" button.
danpik is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to danpik For This Useful Post:
lamarch77 (09-26-2012)
Old 09-25-2012, 04:53 PM   #5
An old Tradesmen
 
Join Date: Oct 2008
Location: PA
Posts: 24,741
Default

american standard freedom 90 just blows cold air


Check your air filter. It may be dirty and causing the furnace to go out on high limit or aux limit.
beenthere is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to beenthere For This Useful Post:
lamarch77 (09-26-2012)
Old 09-25-2012, 06:02 PM   #6
Member
 
Join Date: Jul 2012
Location: Toronto ON
Posts: 599
Default

american standard freedom 90 just blows cold air


Right ON! Now I know more important information. Good Stuff!!
techpappy is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2012, 07:42 AM   #7
Newbie
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 11
Default

american standard freedom 90 just blows cold air


Ok I opened up the freedom 90 to try and find the filter ( just bought the house a few months back) could not find it any where. I m I just blind? heres what it looks like.
Attached Thumbnails
american standard freedom 90 just blows cold air-2012-09-25_19-29-56_555.jpg  
lamarch77 is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2012, 07:47 AM   #8
Newbie
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 11
Default

american standard freedom 90 just blows cold air


ok so I cant find the filter like I said so I thought I'll look for things that you all showed me ...this is what I found ( I found the circle with two yellow wires coming from it with a reset switch in the middle, I could not get it to push it and stay in) Then I came to the wire thing by the burners which looks bad I tried to clean with steel wool......the tip just broke off
Attached Thumbnails
american standard freedom 90 just blows cold air-2012-09-25_19-26-22_611.jpg   american standard freedom 90 just blows cold air-2012-09-25_19-46-42_788.jpg  
lamarch77 is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2012, 07:55 AM   #9
Newbie
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 11
Default

american standard freedom 90 just blows cold air


ok now I think I may need those two part replaced right ? be for the heck of it just in case thats no it I'll post closes ups of the in side of the cold hearted beast. I would also like to say thank you to all who replyed and shared the knowledge
Attached Thumbnails
american standard freedom 90 just blows cold air-2012-09-25_18-44-48_299.jpg   american standard freedom 90 just blows cold air-2012-09-25_18-44-13_270.jpg   american standard freedom 90 just blows cold air-2012-09-25_18-45-02_714.jpg  
lamarch77 is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2012, 07:56 AM   #10
Member
 
Join Date: Jul 2012
Location: Toronto ON
Posts: 599
Default

american standard freedom 90 just blows cold air


That flame sensor is called a flame rod and should definitely be replaced.

The filter is in the back of the unit where the circulating fan motor is. Sometimes accessed at side of unit as well. You will likely have to remove the access door at the back to get to the filter..OR there may be a slot in the side of the furnace where you can access the filter to pull it out.
techpappy is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to techpappy For This Useful Post:
lamarch77 (09-26-2012)
Old 09-26-2012, 08:20 AM   #11
Newbie
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 11
Default

american standard freedom 90 just blows cold air


there is no way to get to the back it is in a little closet that picture shows the whole room.
lamarch77 is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2012, 08:56 AM   #12
Member
 
Join Date: Jul 2012
Location: Toronto ON
Posts: 599
Default

american standard freedom 90 just blows cold air


Then it is installed wrong. You need access to change filter, service/replace circulating fan, check for cracked heat exchanger etc.

OR

Is there possibly an access from top or bottom of the unit. Maybe in basement/crawlspace.
techpappy is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2012, 08:58 AM   #13
Newbie
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 11
Default

american standard freedom 90 just blows cold air


a crawl space
lamarch77 is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2012, 08:59 AM   #14
Newbie
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 11
Default

american standard freedom 90 just blows cold air


i never thought that there would be parts of it down there, thank you
lamarch77 is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2012, 09:47 AM   #15
Member
 
Join Date: Sep 2011
Location: western Ny
Posts: 1,243
Default

american standard freedom 90 just blows cold air


Quote:
Originally Posted by lamarch77 View Post
ok so I cant find the filter like I said so I thought I'll look for things that you all showed me ...this is what I found ( I found the circle with two yellow wires coming from it with a reset switch in the middle, I could not get it to push it and stay in) Then I came to the wire thing by the burners which looks bad I tried to clean with steel wool......the tip just broke off
Ok, the rollout switch can be tested with a continuity meter. The little button on the back looks to be in the normal position. Push in on the front of it. If you hear it "snap" then you just tripped it. Pushing the putton on the back will then reset it.

The flame sensor as mentioned needs to be replaced. How that furnace stayed lit with a rod like that is beyond me. They need to be as clean or cleaner than the part near the ceramic to work properly.

As far as the filter...Wherever the cold air return duct comes back to the furnace is is where the filter "should" be located. If it is not there then follow the return back along the length and see if there is a location where one may slide in. Also look in the cold air return vents and see if they put one there. I have seen it in the past.

danpik is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to danpik For This Useful Post:
lamarch77 (09-26-2012)
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
3 - flash code, american standard freedom 90 furnace dfferg HVAC 25 03-04-2012 11:21 PM
American Standard Freedom 90-No Heat pbrjtr1 HVAC 2 02-04-2011 10:28 AM
American Standard Freedom 90 Jd2009 HVAC 0 05-13-2010 10:35 AM
american standard freedom 90 neight HVAC 4 04-29-2010 03:42 PM
American Standard Freedom 90 Operation Question goodtexan HVAC 1 01-31-2010 05:01 PM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.