DIY Chatroom Home Improvement Forum

DIY Chatroom Home Improvement Forum (http://www.diychatroom.com/)
-   HVAC (http://www.diychatroom.com/f17/)
-   -   american standard freedom 90 comfort-r maintenance, mine isn't working (PICS) (http://www.diychatroom.com/f17/american-standard-freedom-90-comfort-r-maintenance-mine-isnt-working-pics-127058/)

jason_jm 12-19-2011 12:38 PM

american standard freedom 90 comfort-r maintenance, mine isn't working (PICS)
 
3 Attachment(s)
hello all

my unit over the last few months started to blow cold air instead of hot sometimes.

this got more and more frequent.

now it only blows cold air.

I tried to find a manual online but had no luck.

What parts of the unit should I try cleaning and where are they?

I read something about the flame sensor with a steel scrub, but not sure that applies to my unit.

pics included below.

Tator1076 12-19-2011 01:49 PM

Turn it back on and let it cycle. That board has diagnostic lights. Just read the flash count. Also some were on blower door is wire diagram. It will have the codes for the lights

harleyrider 12-19-2011 03:05 PM

Quote:

Originally Posted by jason_jm (Post 797569)
hello all

my unit over the last few months started to blow cold air instead of hot sometimes.

this got more and more frequent.

now it only blows cold air.

I tried to find a manual online but had no luck.

What parts of the unit should I try cleaning and where are they?

I read something about the flame sensor with a steel scrub, but not sure that applies to my unit.

pics included below.

Thank you.....i love post with pictures......i have worked on hundred of furnaces just like yours, maybe thousands. 2 areas to pay particular attention to are 1. the flame sensor, it is located on the left side of the burner rack, it is a L shaped steel rod with a white porcelain base, do not mistake the ignitor for the flame sensor !!!!! the ignitor is on the right the flame sensor is on the left. the flame sensor should be removed and cleaned every year before heating season.
the second area is the condensate trap and the lines leading to it. the lines and trap should be removed and cleaned with a hot water and bleach solution, these lines are prone to fungal growth, the bleach will kill it. Of course keep your filters maintained, cant tell from the photos what kind of filters you use.

jason_jm 12-19-2011 05:39 PM

VIDEO:

here is what happens when i turn this thing on

http://youtu.be/a0d2qRiAfhg

video might take a few minutes for youtube to convert, looks to me like red light flashes twice, spaced by three seconds

repeat 3 times.

thanks for all help everyone

harleyrider 12-19-2011 05:47 PM

is there a ledgend any were on the back side of the furnace doors that say what those sequence of flashes means?

Houston204 12-19-2011 05:55 PM

2 flashes is system lockout (page 39). It almost looks like the light came on before the door switch was depressed.


the manual...
http://www.trane.com/CPS/Uploads/Use...5_07012011.pdf

jason_jm 12-19-2011 05:55 PM

2 Attachment(s)
excuse my ignorance but this is the first time I have ever looked inside of a heating unit.

where should I looked for this flame sensor? I just cant seem to figure it out

can someone isolate it by the numbers I have posted on the picture, which number it is closed to?

also does the flame sensor look like picture 2?

harleyrider 12-19-2011 05:58 PM

behind the burner door at the toop of the furnace........were the little round window is......sounded in that video like its full of condensate.....may be a plugged trap

jason_jm 12-19-2011 06:02 PM

1 Attachment(s)
this is the air filter i think

A few weeks ago i found the manual for that and took a long time cleaning it

im pretty sure that thing is clean

Houston204 12-19-2011 06:06 PM

It does sound like water is moving around. Should be 3 flashes. Power off for more than 30 seconds to reset and try again.


RED LED - LitePort
TM DATA - 1 FLASH EVERY 20 SECONDS
2 Flashes --- RETRIES OR RECYCLES EXCEEDED
3 Flashes --- INDUCER OR PRESSURE SWITCH ERROR
4 Flashes --- OPEN LIMIT OR ROLLOUT SWITCH
5 Flashes --- FLAME SENSED WHEN NO FLAME SHOULD BE PRESENT
6 Flashes --- LINE REVERSE POLARITY
7 Flashes --- GAS VALVE CIRCUIT ERROR
8 Flashes --- WEAK FLAME
9 Flashes --- OPEN INDUCER LIMIT ERROR
GREEN LED - STATUS
Slow Flash NORMAL, NO CALL FOR HEAT
Fast Flash NORMAL, CALL FOR HEAT PRESENT
GREEN and RED
LED's on Continuously FUSE OPEN OR INTERNAL CONTROL FAILURE

jason_jm 12-19-2011 06:13 PM

i think you guys found problem!

the water pump thing looks disgusting

clogged with mould and stuff and definitely not moving any water out there

makes a bad noise too

check video

http://youtu.be/hjFjo1ksb0c

what do I do? disconnect it, take it out the garden, try pull it apart, clean it, reassemble and put back in basement?

jason_jm 12-19-2011 06:15 PM

1 Attachment(s)
is this below picture where i get to the flame sensor?

I remove the three screws to get under that cover with the glass portal, then find the flame sensor, and clean it?

Tator1076 12-19-2011 06:21 PM

There is a 1/4 screw undo that and wire to sensor and pull. Make sure remember how u got it out. It can be hard put back in for the first time

Houston204 12-19-2011 06:21 PM

Definitely clean that condensate pump. They usually have 2 screws to separate the pan frm the top portion.

I was referring to the ptrap (number 11) in your picture as the water problem.

jason_jm 12-19-2011 09:06 PM

4 Attachment(s)
ok well i cleaned everything, and still no luck

cleaned all the water parts

cleaned the flame sensor

still 2 red lights


All times are GMT -5. The time now is 05:30 AM.


Copyright 2003-2014 Escalate Media LP. All Rights Reserved