Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > HVAC

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 04-15-2009, 12:48 PM   #1
Member
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 144
Share |
Default

with all bedroom doors shut does thermostat read correct temp?


Here's a scenario. Thermostat is in hallway of 3 bedroom second floor forced air system. I usually leave all the bedrooms open for good airflow throughout the second floor. We had relatives stay over recently so all three bedroom doors were shut at night. In the middle of the night when the thermo kicks on its blasting those bedrooms with heat (the hallway has no supply registers, only return). Isnt there a lag between the heat of the bedrooms and the hallway thermostat when the doors are closed?

If my thermostat is set at 70 i'm imagining those bedrooms with the doors closed must get to 75 before the heat "reaches" the hallway. I think almost all houses have a similar set up (supply in bedrooms, thermostat in hallway).

I guess i have to put a thermometer in the bedrooms to find out for sure, but i'm wondering if anybody knows if indeed with doors closed how much difference the temp is between bedrooms and where the hallway thermostat is?

Or maybe i'm just crazy.

windowguy is offline   Reply With Quote
Old 04-15-2009, 12:53 PM   #2
Member
 
Join Date: Jan 2009
Location: South of Boston, MA
Posts: 17,248
Default

with all bedroom doors shut does thermostat read correct temp?


Quote:
Originally Posted by windowguy View Post
Here's a scenario. Thermostat is in hallway of 3 bedroom second floor forced air system. I usually leave all the bedrooms open for good airflow throughout the second floor. We had relatives stay over recently so all three bedroom doors were shut at night. In the middle of the night when the thermo kicks on its blasting those bedrooms with heat (the hallway has no supply registers, only return). Isnt there a lag between the heat of the bedrooms and the hallway thermostat when the doors are closed?

If my thermostat is set at 70 i'm imagining those bedrooms with the doors closed must get to 75 before the heat "reaches" the hallway. I think almost all houses have a similar set up (supply in bedrooms, thermostat in hallway).

I guess i have to put a thermometer in the bedrooms to find out for sure, but i'm wondering if anybody knows if indeed with doors closed how much difference the temp is between bedrooms and where the hallway thermostat is?

Or maybe i'm just crazy.
Without a supply duct in the hallway the bedroosm could go much higher then 75. If the doors are solid wood it will take a while for heat to go thru the doors. Usually there is a space under the door - but you will be sucking the cold air near the floor out.
Most houses have the thermostat in an area with a heat supply or one nearby that can't be blocked

Scuba_Dave is offline   Reply With Quote
Old 04-15-2009, 01:08 PM   #3
Member
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 144
Default

with all bedroom doors shut does thermostat read correct temp?


I have hollow masonite doors with about a half inch clearance on bottom of each one. So i'm right, those rooms are sweltering with the doors closed. What happens when i have a baby in that room with the door closed so he can sleep???

Seriously, do most houses have a supply in the same hallway that the thermostat is in? i don't think i've ever seen it before (or common).

If i find this to be pretty bad i guess i'm going to have to tee off of one of the bedrooms and put a supply in the hallway. How come my house wasn't built that way? (3 years old). There has to be a reason why the thermostat is in the hallway, it's because it's centrally located for temperature "even-ness" right? But that idea is worthless if the doors are closed. What family doesnt have children who want their doors closed?
windowguy is offline   Reply With Quote
Old 04-15-2009, 01:12 PM   #4
BIGRED
 
Join Date: Apr 2009
Location: Northern Illinois
Posts: 486
Default

with all bedroom doors shut does thermostat read correct temp?


I used to have much the same problem. My stat was down a 3' hallway between three bedrooms. The living room and kitchen were the only permanently open rooms to the hallway and the only return was in the ceiling at one end of that hall. I had the stat anticipator adjusted so the temp in the bedrooms followed the stat as long as the doors were open. Problem was that i could not balance the temp between the bedrooms and the livingroom. I almost went to zoned heat. Instead I moved the stat to the livingroom and readjusted the anticipator to make the livingroom track the stat. Now the general living areas of the house track the stat for both heat and A/C and the bedrooms are 3-4 degrees warmer in winter and 4-6 degrees cooler in summer; just the way we like it.
Grampa Bud is offline   Reply With Quote
Old 04-15-2009, 01:31 PM   #5
HVAC / Plumbing
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 1,801
Default

with all bedroom doors shut does thermostat read correct temp?


I like some of the older homes where they had a return in every room.




We use to have alot of old floor furnaces around here.. They would install a thermostat in the bedroom.. Floor furnace would be in the living room. With the door closed the heat would never reach the t.stat to turn furnace off. Code stated thermostat couldn't be installed in a room with a door that would seprate t.stat from floor furnace .. While not exact wording.. it's close
kenmac is offline   Reply With Quote
Old 04-15-2009, 02:11 PM   #6
Member
 
Join Date: Jan 2009
Location: South of Boston, MA
Posts: 17,248
Default

with all bedroom doors shut does thermostat read correct temp?


I think I'd be tempted to just move the thermostat into the largest room. Our current 2nd floor setup will be mostly a Master bedroom. Radiant heat in the Master Steam bath & directly outside along the window. Then a 600w towel heater in the 2nd bathroom
Most of our heat will simply be hot air rising up the stairs from the 1st floor. We have forced HW heat
Scuba_Dave is offline   Reply With Quote
Old 04-15-2009, 02:18 PM   #7
An old Tradesmen
 
Join Date: Oct 2008
Location: PA
Posts: 24,523
Default

with all bedroom doors shut does thermostat read correct temp?


I'd just balance the air flow to those bedrooms.
Install or have balancing dampers installed if the supply lines don't already have them.
beenthere is offline   Reply With Quote
Old 04-15-2009, 03:57 PM   #8
Member
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 144
Default

with all bedroom doors shut does thermostat read correct temp?


balancing sounds like a good idea, but if you really think about it that doesnt solve the problem, it just makes it slower. slowing the heat to a bedroom just brings that room up slower, it's not like it makes the hallway warmer (remember no supply to hallway). So same situation, bedroom 75+ degrees (with door closed) before thermostat (in hallway) hits 70.

Its a 2nd floor with 3 bedrooms and a bathroom on its own zone. No big open spaces like living ro0m or kitchen. What you're basically heating is 3 closed boxes and the thermostat is outside that box.

Grampa yours sounds good, warmer in winter, colder in summer but my room temp differences are way more extreme than yours. I think i'm going to research a hallway supply a bit more, and i'll set it up so i can adjust the hallway supply because i don't want the hallway supply shutting off the thermostat too soon (by blowing too close to it).

Uggh.. what a pain.
windowguy is offline   Reply With Quote
Old 04-15-2009, 07:08 PM   #9
An old Tradesmen
 
Join Date: Oct 2008
Location: PA
Posts: 24,523
Default

with all bedroom doors shut does thermostat read correct temp?


By slowing the air to the bedrooms. You increase the air to the other rooms.

So the other rooms heat up quicker. Which in turn heats up the hallway quicker.
So the thermostat shuts off the heat quicker, so you don't end up over heating the bedrooms.
beenthere is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2009, 08:30 AM   #10
Member
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 144
Default

with all bedroom doors shut does thermostat read correct temp?


Quote:
Originally Posted by beenthere View Post
By slowing the air to the bedrooms. You increase the air to the other rooms.

So the other rooms heat up quicker. Which in turn heats up the hallway quicker.
So the thermostat shuts off the heat quicker, so you don't end up over heating the bedrooms.
How am i increasing air to the other rooms? What other rooms? There is no other supply on the entire floor besides the bedrooms. (not counting bathroom). I said above its 2nd floor, seperate zoned, 3 bedroom + hallway space. The supply for the entire floor is THROUGH the bedrooms. There are no other rooms to heat up quicker to heat up the hallway.
windowguy is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2009, 10:09 AM   #11
An old Tradesmen
 
Join Date: Oct 2008
Location: PA
Posts: 24,523
Default

with all bedroom doors shut does thermostat read correct temp?


I missed that its a completely separate zone/system for those bedrooms and bath only.

A supply in the hallway would help then.

But, many times, relocating the stat to the master bedroom does better.
beenthere is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2009, 10:39 AM   #12
Member
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 144
Default

with all bedroom doors shut does thermostat read correct temp?


Quote:
Originally Posted by beenthere View Post
I missed that its a completely separate zone/system for those bedrooms and bath only.

A supply in the hallway would help then.

But, many times, relocating the stat to the master bedroom does better.

Which would you try first? i'm guessing a remote thermostat? because that doesnt involve cutting open any walls and ducts first. i'll try the thermostat first, i'll give that a whirl for a season and if that doesnt work i'll add another supply. i did a quick google on thermostats and i think i can retrofit my existing one with a a "duel" one that's wireless to my bedroom or something like that.. if anybody has any links or suggestions i'd appreciate it.
windowguy is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2009, 03:17 PM   #13
An old Tradesmen
 
Join Date: Oct 2008
Location: PA
Posts: 24,523
Default

with all bedroom doors shut does thermostat read correct temp?


Honeywell has some wireless ones.
A bit expensive though.

A thermostat with a remote sensor would work as well, and cost less.

I'd do the thermostat first.
beenthere is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2009, 04:23 PM   #14
BIGRED
 
Join Date: Apr 2009
Location: Northern Illinois
Posts: 486
Default

with all bedroom doors shut does thermostat read correct temp?


How big is the attic space above your 2nd flr hallway? Can you easily getup there and work up there? Is the return at one end of the hallway? Is the other end of the hallway ceiling free of light fixtures or scuttles or drop down stairways to the attic? Since you seem to have a single stat for the entire 2nd floor if you have access to the furnace supply plenum(s) for those rooms and the return is on one end, you could possibly cut in a register the size of one of the registers in one of your bedrooms at the farend of the other end of your hall. The heat coming up your stairway would have to be disregarded for this and you would have to adjust your anticipator on the stat so the hallway thermometer would track the stat temperature setting with the three doors closed, but I think you will wind up much more comfortable in those rooms with the doors closed or open.
Grampa Bud is offline   Reply With Quote
Old 04-17-2009, 05:28 PM   #15
Member
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 144
Default

with all bedroom doors shut does thermostat read correct temp?


Quote:
Originally Posted by Grampa Bud View Post
How big is the attic space above your 2nd flr hallway? Can you easily getup there and work up there? Is the return at one end of the hallway? Is the other end of the hallway ceiling free of light fixtures or scuttles or drop down stairways to the attic? Since you seem to have a single stat for the entire 2nd floor if you have access to the furnace supply plenum(s) for those rooms and the return is on one end, you could possibly cut in a register the size of one of the registers in one of your bedrooms at the farend of the other end of your hall. The heat coming up your stairway would have to be disregarded for this and you would have to adjust your anticipator on the stat so the hallway thermometer would track the stat temperature setting with the three doors closed, but I think you will wind up much more comfortable in those rooms with the doors closed or open.

I answer yes to almost all the above questions. very open access to atic. return is at end of hallway same side as thermostat. i could pretty easy cut a supply at other end of hallway and tee off somewhere. But i would be tee-ing off of one of the bedroom supplies because the furnace is ALL THE WAY at the opposite side of the where the new register would be.

windowguy is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
I installed a new thermostat and the fan will not stop running. The wires are correct TSA0282 HVAC 2 03-02-2009 03:20 PM
A/C won't turn off with thermostat temp adjustment ( Goodman system ) rkpatt HVAC 3 07-29-2008 04:58 PM
It's hot outside. Keep the exterior doors and windows closed if running the A/C? Taylor Crockett HVAC 3 07-07-2008 05:04 PM
Doors freezing shut timp Automotive Repairs 10 01-18-2008 04:40 AM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.