Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > HVAC

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 06-18-2013, 01:44 PM   #1
Newbie
 
Join Date: Jun 2013
Posts: 2
Share |
Default

AC unit won't stay running


Hello all, I have a Bryant AC Unit Model #597CN042-A that is around 15 years old. Just this year, I have had issues with it not staying running. What happens is that, after 10 minutes or so of continuous running, the outside unit turns off, both the fan and compressor. After delving a little more into the electronics side of it, I found that the contactor drops out, but pushing it back in causes the unit to start back up. Thinking that it might be an issue, I replaced the contactor with a brand new one, however the same problem persists. When the AC unit stopped running, I checked to see if the main lines coming into the AC unit have the correct voltage drop across them, and they do (220 - 230 VAC). Then, I checked to see if there was any voltage drop across the coil of the contactor, and there was not (should see 24 VAC). I then checked to see if the call for cooling was coming in from the lines leading to the thermostat, and there was 24 VAC across those lines. With this in mind, I believe that it may be a few other things, but am not sure. I am leaning towards either the fan overheating, too little R22 in the system, or the high pressure cutoff switch on the compressor itself. Based on what I found out so far, I don't believe it to be the main capacitor as the unit does start up initially. I should point out also that if I let the AC unit sit for a period of time it will start back up, but then shut down about 10 minutes later. I am trying to resolve the problem myself so as not to shell out a fortune to a qualified HVAC technician, but in worse case scenario then I'll do what I have to do then. Any suggestions as to what I should try next would be greatly appreciated. Thank you.

swampdoggy is offline   Reply With Quote
Old 06-18-2013, 03:00 PM   #2
Member
 
biggles's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Long Island
Posts: 3,621
Default

AC unit won't stay running


the fan and compressor come off the same contactor...first off.the cap has to be good either or couldn't run if it was shot.sounds like HI or LO pressure safty.restart the unit and grab the liquid line if it is super hot the condenser is dirty and blocked up.if it is LO pressure lack of Freon then the leak crap kicks in...had it had a refill every year or top off in past years...try that LL feel test first.whatever a good hosing from inside out with some light acid applied on a dry coil couldn't hurt...get back with what's up...

biggles is offline   Reply With Quote
Old 06-18-2013, 09:02 PM   #3
Newbie
 
Join Date: Jun 2013
Posts: 2
Default

AC unit won't stay running


Quote:
Originally Posted by biggles View Post
the fan and compressor come off the same contactor...first off.the cap has to be good either or couldn't run if it was shot.sounds like HI or LO pressure safty.restart the unit and grab the liquid line if it is super hot the condenser is dirty and blocked up.if it is LO pressure lack of Freon then the leak crap kicks in...had it had a refill every year or top off in past years...try that LL feel test first.whatever a good hosing from inside out with some light acid applied on a dry coil couldn't hurt...get back with what's up...
I'll give the feel test a try. Another forum suggested it is most likely a safety switch somewhere, but the more I can find out myself first the better.
swampdoggy is offline   Reply With Quote
Old 06-18-2013, 09:10 PM   #4
Member
 
Join Date: May 2010
Location: winnipeg manitoba canada
Posts: 779
Default

AC unit won't stay running


if the condenser is not dirty you most likely are low on refrigerant .....
carmon is offline   Reply With Quote
Old 06-20-2013, 09:53 PM   #5
I'm Your Huckleberry
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 5,611
Default

AC unit won't stay running


I'll put my money on a float switch.
__________________
Thanks.
Doc Holliday is online now   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Brushwacker 32 cc won't start or stay running??? geo999 Landscaping & Lawn Care 2 09-15-2012 10:41 AM
Carrier outside unit will stay turn on. allseeingeye357 HVAC 4 08-16-2012 03:22 PM
I need to replace my old R22 ac. Should I Stay with R22 or R410 unit? help please HVAC 3 07-17-2011 12:28 PM
Gas Furnace Won't Stay Running / Thermostat Set High To Start _scott HVAC 6 03-23-2011 07:27 PM
Olsen furnace won't stay running DaleB HVAC 1 10-16-2010 09:22 PM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.