Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > HVAC

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 10-28-2010, 11:54 AM   #1
Member
 
analogmusicman's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: colorado springs
Posts: 591
Share |
Default

2 stage thermostat?


I just had a new Trane 2 stage furnace installed. will the 2 stages work with just my old 2 wire thermostat or do I need to run some more wires and buy a 2 stage thermostat?

tnx,

analogmusicman is offline   Reply With Quote
Old 10-28-2010, 03:57 PM   #2
Hvac Pro
 
Join Date: Nov 2008
Location: Winnipeg, Canada
Posts: 9,220
Default

2 stage thermostat?


It will work OK. The circuit board has a timed ON feature usually 7-10 min delay B4 it goes to high fire.

__________________
"Cut it twice and it is still too short".
yuri is offline   Reply With Quote
Old 10-28-2010, 07:24 PM   #3
An old Tradesmen
 
Join Date: Oct 2008
Location: PA
Posts: 24,736
Default

2 stage thermostat?


If you want the comfort you paid for though. Run the extra wires, and get a 2 stage thermostat.
beenthere is online now   Reply With Quote
Old 10-28-2010, 08:44 PM   #4
Hvac Pro
 
Join Date: Nov 2008
Location: Winnipeg, Canada
Posts: 9,220
Default

2 stage thermostat?


Then you need to read the install manual and flip a dip switch on the board or move a jumper for it to recognize the 2 stage tstat. No big deal if you know where to look or how.
__________________
"Cut it twice and it is still too short".
yuri is offline   Reply With Quote
Old 10-28-2010, 08:50 PM   #5
An old Tradesmen
 
Join Date: Oct 2008
Location: PA
Posts: 24,736
Default

2 stage thermostat?


Quote:
Originally Posted by yuri View Post
Then you need to read the install manual and flip a dip switch on the board or move a jumper for it to recognize the 2 stage tstat. No big deal if you know where to look or how.
I did forget that detail.

but its a small thing, if you can wire up the stat yourself. You can flip the dip yourself.
beenthere is online now   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2 stage thermostat with old wiring (4 wires)? bigbug HVAC 2 06-22-2010 12:34 PM
Configure an add-on radiator as stage 1 heat using a Honeywell thermostat hermhart7 HVAC 10 04-28-2010 05:39 PM
Multi stage heat pump thermostat marriedmanw HVAC 2 02-28-2010 04:12 PM
2 stage heating and thermostat settings BlueBSH HVAC 4 12-17-2009 08:07 AM
LSI thermostat stage settings trouble! weydoggy HVAC 1 11-27-2008 09:26 AM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.