DIY Chatroom Home Improvement Forum

DIY Chatroom Home Improvement Forum (http://www.diychatroom.com/)
-   Landscaping & Lawn Care (http://www.diychatroom.com/f16/)
-   -   Briggs and Stratton Engine (http://www.diychatroom.com/f16/briggs-stratton-engine-127524/)

pwgsx 12-23-2011 09:23 PM

Briggs and Stratton Engine
 
I have a Yard Machine wood chipper with a Briggs and Stratton 4 cycle engine on it. Model 24A-462G129. Was mulching leaves with it today, it was running fine and all of a sudden it just died. I figured it was out of gas. It sounded like someone had moved the throttle to off, it throttled down and shut off....... I get the gas can and find more than a half was still in the tank. Odd.....I topped it off but it will not start back up.

Here is what I checked: It has spark, it has gas flow, clean carb ( was just replaced- I checked anyway, its clean). Tried putting gas directly in spark plug hole- it will not fire. Engine turns over freely. Oil is full and still clean. Im stumped!!!!

titanoman 12-23-2011 11:01 PM

But do you have compression? Stick your finger in the sparkplug hole and give her a pull.

Sent from a Samsung Galaxy S2

pwgsx 12-24-2011 09:03 AM

yes it will suck my finger on the hole.

Dwillems 12-24-2011 09:41 AM

Air filter?

pwgsx 12-24-2011 09:57 AM

clean, just replaced

Missouri Bound 12-24-2011 10:07 AM

Compression, fuel and spark.....that's the big three. Timing is an issue. Have you checked the shear pin on the flywheel?

pwgsx 12-27-2011 08:39 AM

Got a compression tester, only had 20 psi :mad:

DexterII 12-27-2011 10:53 AM

So now, as Missouri Bound suggested, pull the flywheel; most likely it's a key, but regardless, it is probably bad, and that's probably not uncommon for that application. Try to pick up an OEM one, because it's cheaper to replace a key than a crankshaft and/or block.

pwgsx 12-27-2011 01:20 PM

so what usually happens? The flywheel key snaps?Im confused, When I pull on the cord, its turning the motor over and it has spark so the flywheel has to be attached ???

DexterII 12-27-2011 01:45 PM

Sometimes the key will break completely, and sometimes it will stay intact but bend enough to cause the timing to get off enough to not run. Either way, it's held onto the taper with a nut, so will still turn, but be out of time. I obviously can't say for certain that is the problem, but, based on what you have found so far, that is what I would check next. Not too bad of a job; remove something like 4 or five bolts that hold the cover in place, slide the cover off, loosen the nut to the point that it is flush with the end of the crankshaft, rap it firmly but not forcefully a couple of times with a block of wood between it and a hammer, pull the flywheel off, and inspect the key.

pwgsx 12-27-2011 02:56 PM

sounds good, ill look into it this week

titanoman 12-27-2011 10:26 PM

Quote:

Originally Posted by pwgsx
Got a compression tester, only had 20 psi :mad:

Whose to say 20psi ain't enough in a b&s (?). Try different gas?

Sent from a Samsung Galaxy S2

DexterII 12-28-2011 04:27 AM

Quote:

Originally Posted by titanoman (Post 805130)
Whose to say 20psi ain't enough in a b&s

OP, I forgot to mention this, but yes, titanoman is 100% correct; 20 psi on this engine is not necessarily indicative of a problem. But, it's probably a bit low, so given what you have checked so far, it seems reasonable to me to check it out, since, again, it's not much work to get there.

del schisler 12-28-2011 07:36 AM

Quote:

Originally Posted by pwgsx (Post 801609)
I have a Yard Machine wood chipper with a Briggs and Stratton 4 cycle engine on it. Model 24A-462G129. Was mulching leaves with it today, it was running fine and all of a sudden it just died. I figured it was out of gas. It sounded like someone had moved the throttle to off, it throttled down and shut off....... I get the gas can and find more than a half was still in the tank. Odd.....I topped it off but it will not start back up.

Here is what I checked: It has spark, it has gas flow, clean carb ( was just replaced- I checked anyway, its clean). Tried putting gas directly in spark plug hole- it will not fire. Engine turns over freely. Oil is full and still clean. Im stumped!!!!

I didn't read the other post's. It may have a low oil senser on the motor. If the oil is low it will not run . Check and see it will have one wire going to it . I don't know where it is located but i guess look and see if their is a wire going to the motor down where the oil sump is . If the oil is ok remove it and see if it run's. If so you can do 2 thing's replace or just run motor if oil is ok. This is just to keep motor from seizing up if oil ran out .

Missouri Bound 12-28-2011 11:34 AM

Quote:

Originally Posted by del schisler (Post 805284)
I didn't read the other post's. It may have a low oil senser on the motor. If the oil is low it will not run . Check and see it will have one wire going to it . I don't know where it is located but i guess look and see if their is a wire going to the motor down where the oil sump is . If the oil is ok remove it and see if it run's. If so you can do 2 thing's replace or just run motor if oil is ok. This is just to keep motor from seizing up if oil ran out .


He said he had spark. When the low oil sensor is activated there is no spark.


All times are GMT -5. The time now is 12:38 AM.


Copyright 2003-2014 Escalate Media LP. All Rights Reserved