Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Do It Yourself > PC Repairs & Upgrades

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 07-22-2010, 10:05 AM   #1
Member
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 208
Rewards Points: 0
Share |
Default

Headphone does not work


I'm using Win7-64bit professional edition. When I input my headphones to the computer, it does not work; I cannot hear anything from my desktop. It still works alright on my sister's laptop.
What things should I do to make it work? Please help me.

I have a problem with my headphone. I plugged them into the computer's ports, but it didn't work. Looks like my comp cannot recognize and find a new software for my headphone. Is it a problem of the sound card?

MagicalHome is offline   Reply With Quote
Old 07-22-2010, 01:13 PM   #2
Member
 
Join Date: Jul 2008
Location: NW of D.C.
Posts: 5,990
Rewards Points: 0
Default

Headphone does not work


It's more likely a S/W mute setting than a hardware failure.
If you listen closely do you at least hear a faint hum?

Yoyizit is offline   Reply With Quote
Old 07-22-2010, 02:08 PM   #3
the Musigician
 
DangerMouse's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: I'm right here!
Posts: 10,404
Rewards Points: 0
Default

Headphone does not work


Where are you plugging them in? What port/hole?

DM
__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]Click here to see some of my original magic tricks and trick boxes!
DangerMouse is offline   Reply With Quote
Old 07-25-2010, 04:46 AM   #4
Member
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 208
Rewards Points: 0
Default

Headphone does not work


@Yoyizit: No, I didn't hear anything from the headphone, and I'm sure that the speakers isn't muted
@DM: there are 2 ports on the CPU case, 1 red and 1 green, for the microphone and the headset, rite? I did try to swap these ports, but nothing changes :'(
MagicalHome is offline   Reply With Quote
Old 07-25-2010, 08:31 AM   #5
Fox
Rough around the edges...
 
Fox's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Northern Virginia
Posts: 76
Rewards Points: 0
Default

Headphone does not work


Quote:
Originally Posted by MagicalHome View Post
I have a problem with my headphone. I plugged them into the computer's ports, but it didn't work. Looks like my comp cannot recognize and find a new software for my headphone. Is it a problem of the sound card?
You'll need to let us know which port you plugged them into. If the headphones need new software then it'll be a USB port or something similar, as regular headphones that use a 3.5mm jack don't require any software to operate, the soundcard does. Do a set of speakers, or another pair of headphones, work when plugged into the same jack?

Edit: Post originally stated a new topic should be made. Thread was moved; editing to remove suggestion of creating a new topic.

Last edited by Fox; 07-25-2010 at 03:53 PM.
Fox is offline   Reply With Quote
Old 07-25-2010, 08:38 AM   #6
the Musigician
 
DangerMouse's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: I'm right here!
Posts: 10,404
Rewards Points: 0
Default

Headphone does not work


So... the headphones work on the laptop, but not plugged in the desktop case. This is normal.
The signal is so low your phones might not even hear it. Needs amplification.
Get yourself some POWERED speakers with a headphone jack in the front of one of them.
Shouldn't cost more than $10.00 if you don't already have some laying around.

DM
__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]Click here to see some of my original magic tricks and trick boxes!
DangerMouse is offline   Reply With Quote
Old 07-25-2010, 04:00 PM   #7
Fox
Rough around the edges...
 
Fox's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Northern Virginia
Posts: 76
Rewards Points: 0
Default

Headphone does not work


I've never once heard of a sound card not supplying enough power to emit sound from a pair of headphones.

You've identified that the problem is not your headphones, as they work elsewhere. The problem appears to be related to your soundcard, either software to operate it, or settings configuring it. If it makes you feel safer, grab another pair of headphones or speakers and try those as well.

For the record, the red (or pink) 3.5mm port is for a microphone. The green 3.5mm port is for headphones or speakers. (Audio out)
You never need software to recognize a pair of headphones, or speakers if they're using 3.5mm ports. (only USB)

Your soundcard may not have the proper drivers installed, or it may be muted, or simply have the volume turned down.

I haven't played with Windows 7 a great deal, but you need to check the device manager and see if your sound card shows as installed, or as an "Unidentified Device", or some other similar name with a yellow question mark next to it.
You can find how to get to your device manager here: http://pcsupport.about.com/od/window...-windows-7.htm
Fox is offline   Reply With Quote
Old 07-27-2010, 01:25 PM   #8
Member
 
Tizzer's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: Richmond Va.
Posts: 312
Rewards Points: 0
Default

Headphone does not work


For the record, the red (or pink) 3.5mm port is for a microphone. The green 3.5mm port is for headphones or speakers. (Audio out)
You never need software to recognize a pair of headphones, or speakers if they're using 3.5mm ports. (only USB)
....................
Yep, my headphones plug into the green port and I've never used any software for them.

Tizzer is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Issues w/ Old Work Box mkrawitz Electrical 5 04-19-2010 11:53 AM
Dimmer didn't work, now old light switches don't work properly townpump Electrical 9 03-16-2008 07:28 PM
Hiring guys to do work without a contractor Safe or Not Worth Liability wise? twilightcall General DIY Discussions 1 03-15-2008 08:40 PM
Need help with permit/city got a Stop Work Order. amdspitfire General DIY Discussions 39 02-07-2008 02:45 PM
Am I being overcharged for general construction work? baloney12 Building & Construction 2 07-11-2007 06:09 PM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.