Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Do It Yourself > Home Theater

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 02-10-2012, 01:32 PM   #1
Newbie
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 26
Rewards Points: 12
Default

Optical audio works with one, but NOT two Toslink keystone couplers?


So to avoid a long description, I whipped up an awesome diagram of the problem I'm having.

Long story short, I'm running HDMI, USB, and digital audio (optical cable) from my PC downstairs to my TV upstairs, but I can't get the audio to work when using these keystone couplers in wall plates:

http://www.monoprice.com/products/pr...seq=1&format=2

I've tried swapping cables, using both keystone couplers in each position, etc -- so I know both couplers and all 3 of my optical cables work fine. I can run audio from my PC to receiver using ANY 2 cables and EITHER coupler. But once I introduce a second coupler and 3rd cable, I get no audio. Note that I DO still get the red light coming through all 3 cables, so it appears there's still a signal -- it's just not producing audio.

Any help would be great. Thanks!
Attached Thumbnails
Optical audio works with one, but NOT two Toslink keystone couplers?-diagram.jpg  


Last edited by nutlog; 02-10-2012 at 01:34 PM.
nutlog is offline   Reply With Quote
Old 02-10-2012, 04:25 PM   #2
Jack of all - master none
 
hyunelan2's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: SW Suburbs of Chicago
Posts: 1,218
Rewards Points: 522
Default

Optical audio works with one, but NOT two Toslink keystone couplers?


Perhaps you are exceeding the usable length for TOSLINK? I'm not sure what their maximum is.

Quick question - if you are running HDMI, why bother with the separate cable for audio?

hyunelan2 is online now   Reply With Quote
Old 02-10-2012, 05:48 PM   #3
Newbie
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 26
Rewards Points: 12
Default

Optical audio works with one, but NOT two Toslink keystone couplers?


Quote:
Originally Posted by hyunelan2 View Post
Perhaps you are exceeding the usable length for TOSLINK? I'm not sure what their maximum is.

Quick question - if you are running HDMI, why bother with the separate cable for audio?
Yeah, that does appear to be the case. I don't know what the max allowable length is either, but I do have a 6-footer going to the wall (A), a 15-ft behind the wall (B), and an 8 or 9-ft connecting upstairs (C). And it's when I connect "C" that I lose the audio... like the signal is fine traveling the first 21 feet, but won't make it 30 feet. Definitely makes sense. I'm sure there's some signal loss in those $1.48 couplers as well. So I'm going to try a $20 Toslink signal amplifier and/or some shorter (1.5ft or 3ft) cables and see if that does the trick. Thanks for the reply!

As for using a separate audio cable, I brought my PC upstairs to test everything before I bothered running cables through my wall. And for whatever reason, my particular setup did not like to put the HDMI audio in surround. Not sure if it was because it was going HDMI in to the TV, then optical out from the TV to the receiver (my receiver is a Yamaha from 2002 -- still sounds great, but no HDMI). Or maybe I totally biffed some setting on my PC...? But either way, the rear speaker sounds merged into the front speakers and basically made it stereo instead of surround. Switched over to optical out from my PC to the receiver, and surround works perfectly.
nutlog is offline   Reply With Quote
Old 02-10-2012, 05:54 PM   #4
Jack of all - master none
 
hyunelan2's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: SW Suburbs of Chicago
Posts: 1,218
Rewards Points: 522
Default

Optical audio works with one, but NOT two Toslink keystone couplers?


Yes, looping the audio through the TV is the issue. I have the same problem with no HDMI on my circa 2004 Onkyo.

Computer 7.1 signal -> TV 2.0 Signal -> Receiver = receiver only gets the 2.0 signal.

I need to go straight from the computer to the receiver to get the full DTS signal. I can use Pro Logic to get 5 channels back, but it's not Dolby Digital/DTS. In my theater setup I'm building, I plan to get around all those issues by just using and HDMI compliant receiver.
hyunelan2 is online now   Reply With Quote
Old 02-10-2012, 06:38 PM   #5
Newbie
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 26
Rewards Points: 12
Default

Optical audio works with one, but NOT two Toslink keystone couplers?


Yeah, good call. Glad to know I'm not crazy.

For now I think this $19 signal amplifier is going to have to come before a new $400 receiver. But I also look forward to having a setup that doesn't require a convoluted system of HDMI/Toslink splitters and fancy Harmony Remote activities to set all my components to their various settings to give me surround sound.
nutlog is offline   Reply With Quote
Old 02-12-2012, 04:24 PM   #6
Retired from the grind
 
gregzoll's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Midwest - Central Illinois
Posts: 14,339
Rewards Points: 2,340
Default

Optical audio works with one, but NOT two Toslink keystone couplers?


Most if not all tv sets do not accept audio in through the Toslink, they output. If wanting audio also upstairs on the tv, along with video, go with HDMI over ethernet.
__________________
Ren: Now listen, Cadet. I've got a job for you. See this button? Ren: Don't touch it! It's the History Eraser button, you fool! Stimpy: So what'll happen? Ren: That's just it. We don't know. Maybe something bad, maybe something good. I guess we'll never know, 'cause you're going to guard it. You won't touch it, will you?
gregzoll is offline   Reply With Quote
Old 02-13-2012, 11:28 AM   #7
Newbie
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 26
Rewards Points: 12
Default

Optical audio works with one, but NOT two Toslink keystone couplers?


Quote:
Originally Posted by gregzoll View Post
Most if not all tv sets do not accept audio in through the Toslink, they output. If wanting audio also upstairs on the tv, along with video, go with HDMI over ethernet.
You're correct -- my Panasonic plasma accepts HDMI in and Toslink out, but that audio comes out in stereo instead of surround. I actually need surround audio from my receiver, not so much the TV itself; so if I go Toslink out from my PC straight to my receiver, I get the full surround.

I had looked into HDMI over ethernet before I started this, but I already have the Toslink running through the wall and an optical signal amplifier and a few shorter cables on their way from Amazon... so we'll see how that goes.

nutlog is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
best way to connect optical audio cable 205bhamjim Home Theater 3 04-06-2010 02:19 PM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.